appartement Smartlofts, Amsterdam

project, wonen

In 2016 is ons gevraagd een ontwerp te maken voor een appartement in een voormalig klaslokaal. De opdrachtgevers nemen deel aan een project, waarin de voormalig modevakschool wordt getransformeerd tot woongebouw met grote loftachtige appartementen. Hierin zijn ze zelf verantwoordelijk voor de inbouw in de casco ruimte met een oppervlak van ca. 120 m². De vrije hoogte bied kansen voor entresols en verhogingen. Op het dak is ruimte voor een dakterras. Het appartement krijgt een grote pui en balkon op het zuiden. De lange zijde is georiënteerd op het westen en kijkt uit over de woningen aan de overkant van de straat. Wij hebben met de opdrachtgevers een helder ontwerp gemaakt, waarin de karakteristieke lange gevel met penanten en grote raampartijen vrij blijft. Je komt binnen vanaf de overdekte galerij en kijkt rechtdoor naar het licht en de woonkamer. In de centrale kern zit het toilet en de badkamer. Deze ligt iets verhoogd om de riolering naar de schacht te kunnen verslepen. In de zuid- oosthoek zit de hoofdslaapkamer met boven het bed een grote entresol, waardoor dit voelt als een hemelbed. De entresol is bereikbaar via een trap in de woonkamer. Vanaf de entresol steekt er een stalen balkon de woonruimte in, waarvandaan je uitkijkt over de woonkamer en door kan gaan naar het dakterras. Door de geperforeerde vloer van het balkon komt het licht van het glazen dakluik ( dat toegang geeft tot het dakterras ) tot in de woonkamer. Aan de zijkant zitten 2 kleine kamers met een entresol.

Het voorlopig ontwerp is samen met Hanke Lumens van BO6 gemaakt.