Woning Fregatstraat, Utrecht

project, verbouw, wonen

In Utrecht hebben we een renovatie en uitbreiding van een woning ontworpen voor een beperkt budget. De woning opgeleverd in de eerste maanden van de 2e wereld oorlog is altijd verhuurd geweest en dus nooit ingrijpend gerenoveerd. Met gepaste ingrepen is er een ruime woonkeuken ontstaan. De uitbreiding van 2,5 mtr. is uitgevoerd met houten delen. Voor de uitbouw staat nog een deel van de oude muur van de voormalige keuken. Als zonwering is een buiten gordijn gebruikt die ook achter deze resterende wand kan worden weggeschoven. Op de verdieping wordt de woning breder doordat deze als poortwoning over de toegang van het achterpad is gebouwd. De hal op de verdieping is oorspronkelijk al heerlijk licht doordat deze aan de gevel ligt. Er is een geheel nieuwe badkamer gerealiseerd. De douche en het bad zijn opgenomen in een ruimte binnen de ruimte, waardoor de oude looplijn naar het balkon is behouden. De wanden in de badkamer zijn voorzien van stucwerk, maar de binnenkant van de natte ruimte is betegeld met dezelfde tegels als op de vloer, waardoor er een sterke intieme ruimte ontstaat. Door de schacht en de cv op zolder te verplaatsen kijk je bij het naar boven (en naar beneden) lopen rechtstreeks naar buiten door de bestaande raamstrook. De zolder is volledig geïsoleerd met houtvezel cellulose isolatie en vervolgens afgewerkt met OSB vanwege het extra comfort in de zomer. Hier is een werkkamer met vliering als apart volume in geplaatst, zodat er een ruime slaapkamer overblijft. De nok en riante hoogte blijven in de slaapkamer en op de trap zicht- en voelbaar.