woning gerolaan, Zeist

project, verbouw, wonen

Voor vrienden heb ik een uitbreiding aan een monumentale woning uit 1919 mogen ontwerpen. Bij de aankoop van de charmante, pas aan de buitenzijde gerenoveerde 2 onder 1 kap woning, was al aangegeven dat uitbreiden over 2 lagen aan de achterzijde tot de mogelijkheden behoorde. De opdrachtgevers hadden al contact met de gemeente over de mogelijkheden. Na diverse studies, waarin we ruimte, indeling en stijl hebben onderzocht zijn we tot een uitbreiding gekomen die past bij de bestaande woning, maar met een eigentijdse openheid. Op de verdieping is het dakvlak en de karakteristieke witte goot doorgezet in de uitbouw. Zelfs het raam in de achtergevel is hergebruikt. De uitbreiding heeft alleen een zadeldak, waardoor de buren niet tegen een hoge dichte wand aankijken en het volume een prettige, vriendelijke schaal krijgt naar de tuin toe. Op de begane grond is de uitbreiding breder dan het woonhuis. Deze heeft een witte geprofileerde daklijst die aan de achterzijde overgaat in een luifel. Hierdoor ontstaat een prettige overgang naar de tuin. Een metselwerk muur verzorgt de aansluiting naar de buren en maakt de beschutte terraszone af. Vanaf de straat gezien is de uitbouw van de bestaande woning losgehouden door een raam tot de grond. Je kijkt hier dwars door het huis naar de tuin en hebt vanaf de keuken zicht op straat en de voordeur.