Categorie
project, wonen

In het centrum van Nieuwegein wordt hard gewerkt aan een verbeterde tramlijn en busstation. Wij ontwerpen met Ted Schulten architecten voor Bridges Real Estate het nieuw te realiseren bouwblok B1, dat aan dit stationsplein komt te liggen. B1 is een samengesteld bouwblok, waarbij het deel aan de Zuidstedeweg met de toren door Urban Climate Architects in opdracht van Fresch Real Estate wordt ontworpen. In nauwe samenwerking tussen gemeente, ontwikkelaars en ontwerpers wordt het blok vormgegeven en hard gewerkt naar start realisatie in 2021. Gemeente Nieuwegein heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid in brede zin en er wordt integraal gekeken naar het City als geheel en de rol van de gebouwen binnen City om die ambities waar te maken.

We hebben in het blok ruimte gemaakt om een groene landing van de bestaande loopbrug over de Zuidstedeweg te kunnen maken. Zo komt er ruimte voor groen aan het onvermijdelijke harde stationsplein. Aansluitend daarop hebben we gaten in het bouwblok gemaakt, zodat de groene binnentuin zichtbaar wordt vanuit het openbaar gebied en het daglicht door het blok valt. Zo ontstaat een gelaagd ensemble waar alle gevels mee doen. Het deel aan het stationsplein voorziet in 99 appartementen en een plint met zakelijke dienstverlening. Aan de binnenzijde zit een complexe overdekte parkeergarage voor het hele complex.

De lokatie leent zich vanwege de ligging aan het openbaar vervoer knooppunt, uitvalswegen en winkelcentrum Cityplaza, uitstekend voor kleine huishoudens en een hoge dichtheid. Tegenover de dynamiek en drukte van de omgeving, proberen we in het ontwerp ook een prettige mate beschutting te bieden voor de bewoners. T.o.v. een besloten kijktuin zorgt het openen van de binnentuin voor een informele, ontspannen sfeer met ruimte voor ontmoeting. De toren op de hoek hebben we terug gezet, waardoor het groen van de binnentuin ook aan de stationsplein te voorschijn komt. Op de belangrijkste hoek voor lopend publiek krijgt het gebouw zo een prettige menselijke schaal met een comfortabel windklimaat en de bewoners op de 1e verdieping hebben beschutting t.o.v. het geluid van de omgeving.

In een intensieve samenwerking met adviseurs wordt gewerkt aan een integrale doorgewerkt ontwerp, waarbij het ontwerp op haalbaarheid wordt getoetst. De GPR is een middel waarbij wordt gekeken naar duurzaamheid op het gebied van energie, materiaalgebruik, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Zaken die wij van nature al hoog in het vaandel hebben staan, maar via de GPR handen en voeten krijgen met een hoge ambitie van 8,0.